Geranium

We kennen allemaal de geranium in vele kleuren en geuren. Wist je dat er wel ruim 700 soorten geranium zijn? Een aantal hiervan zijn heel geschikt om essentiële olie van te maken. De meest bekende is de rozengeranium, in het Latijn de Pelargonium graveolens. En je kent vast ook de citroengeranium die bij de groep geurgeraniums hoort. 

 In Nederland wordt de geurende geraniumplant aangeboden bij speciale kwekerijen die de wat meer bijzondere planten verkopen. In de buurt van Klarenbeek, in Heerde, is zo’n kwekerij die vele soorten geurgeraniums verkoopt. Natuurlijk zijn we daar vaste klant! 

De blaadjes van de geranium kun je gebruiken voor thee of fijngesneden door koekjes en cake.

De meest verfijnde geraniumolie komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Réunion, een eiland in de Indische Oceaan. In Afrika wordt op grote schaal geranium verbouwd voor essentiële olie. Ook komen er goede oliën uit Frankrijk en Griekenland. Op mijn wensenlijstje staat nog een bezoek aan Madagascar. Ik ken daar mensen die een project met geranium hebben.

 

Rozengeranium

De Pelargonium graveolens wordt ook wel rozengeranium genoemd. Vroeger werd er dure rozenolie aangeboden die gemengd was met geraniumolie maar verkocht werd als pure rozenolie. Zelf werkte ik ooit in een winkel waar ze 5 ml rozenolie voor 15 gulden verkochten. Omdat dit niet kon kloppen en de geur anders was, heb ik een test gedaan. 

Ik heb toen een flesje in de koelkast gezet. De olie kristalliseerde niet en dat gaf mij het vermoeden dat het geen echte rozenolie was, maar rozengeranium. 

Als je ooit de echte rozenolie hebt geroken dan weet je neus dat. Mijn geur heeft zich door de vele jaren dat ik met de oliën werk enorm ontwikkeld en hier zat een ander luchtje aan. Ik liet me dus niet bij de neus nemen.

Geranium en roos hebben een aantal inhoudsstoffen die hetzelfde zijn. Hierdoor heeft de geur zeker raakvlakken, terwijl ze tegelijkertijd heel verschillend zijn qua werking.

 

Geranium als eerste hulpolie

Geranium is één van mijn eerste hulpoliën. Ze werkt geweldig bij zenuwpijn en bij de behandeling van littekens. Wat heb ik de olie veel gebruikt in mijn praktijk, vaak samen met lavendel. Een enorm goede combinatie om als eerste hulpmiddel bij huidproblemen en spier- en gewrichtspijnen te gebruiken.

Geraniumolie heeft daarnaast een balancerend effect op het hormoonsysteem. De specialiteit van geraniumolie is de pijnstillende en ontspannende werking. Het is een goede olie bij stress, nervositeit en prikkelbaarheid. Ze werkt balancerend bij een mentale, fysieke of psychische onbalans. Daarnaast is de olie goed inzetbaar bij hielspoor, PMS, de overgang en gordelroos.

 

Geraniumolie kun je combineren met:

Geraniumolie kan gecombineerd worden met deze essentiële oliën:

Bergamot, cipres, citroen, citroenmirte, den, engelwortel, grapefruit, helicryse, kruizemunt, lavendel, lavandin, limoen, melisse, pepermunt, roos, rozemarijn, salie, sandelhout, scharlei, ylang-ylang. 

Een aanrader vind ik om een mengsel geranium en kruizemunt in een diffuser te verdampen. De geur van geranium blijft lang geuren omdat de olie veel aldehyden bevat. Voor 1 liter olie is 500 tot 1000 kilo plantmateriaal nodig. 

Als je zoals ik gek bent op de werking van de geraniumolie is het fantastisch om een heel veld geraniums te zien. De eerste keer dat ik dit meemaakte was in 2011 in Marokko. Ik stond er middenin. Wat was dat mooi. Ik heb zelf altijd een paar geraniums in huis of in de zomer in de tuin. Omdat ik ze zo mooi en lekker vind. En ze zijn ook nog eens heel fotogeniek. Ik maak graag prachtige foto’s van de producten waar ik de olie in verwerk, dus ook van de geranium. 

Kortom, ik hou van geranium!

Geurige groet, Ellen

Pure essentiële olie of synthetische geur? Lees hier onze nieuwe blog.

X