Mijn helicryse avontuur in Bosnië

In september vorig jaar ontmoette ik op een beurs mensen uit Bosnië met wie ik een fijn contact had. Ze nodigden ons uit om een bezoek te brengen aan hun boerderij en daar de oogst van de helicryse mee te maken. Een van mijn favoriete oliën, helicryse is namelijk superieur als het gaat om het herstellen van de huid. Bijvoorbeeld bij littekens en kneuzingen, maar ook bij klachten van de luchtwegen is helicryse goed inzetbaar.

Deze uitnodiging konden we natuurlijk niet weerstaan en zo stapten we begin juli in de auto om de reis naar Bosnië te maken. En zijn we blij dat we zijn gegaan. De boerderij, vlakbij een meer gelegen, is omringd door velden met allerlei kruiden. Werkelijk een prachtige plek. De kruiden die er groeien worden op de boerderij gedestilleerd.

Naast het oogsten van helicryse, waar ik zo meer over vertel, heb ik er geholpen met de oogst van Sint-Janskruid. Dit groeit in het wild, net als vele andere kruiden. Weilanden vol. Wat een feest om daar kruiden te mogen plukken voor de destillatie.

Oogsten van de helicryse
De dag van onze aankomst werd de kamille gedestilleerd. Deze wordt machinaal geoogst en als de olie gedestilleerd wordt, is de kleur van de olie blauw. De dag erna werd de lavendel gedestilleerd. Er bleek na de reiniging, door dubbele destillatie zonder kruiden, toch nog wat blauw van de kamilledestillatie achter te zijn gebleven, waardoor er in het lavendeldestillaat een blauwe kleur zat.

De teleurstelling was zichtbaar bij de eigenaren. Een ketel vol met de hand geplukte lavendel die als resultaat één kilo lichtblauwe essentiële olie oplevert die ze niet voor de verkoop kunnen gebruiken. Dat maakt die teleurstelling heel begrijpelijk. Ik heb een fles van 100 ml olie én een liter hydrolaat meegekregen. De rest gebruiken ze zelf.

Voor de oogst van de helicryse moesten we wat verder reizen. De helicryse wordt ruim 140 km zuidelijker van de boerderij verbouwd en geoogst. Op de plek waar de helicryse groeit, is het namelijk zeer droog en warm. Dit zorgt voor een goede kwaliteit olie. De geoogste helicryse wordt van de velden vervoerd naar de boerderij om daar gedestilleerd te worden.

We zijn op de helicrysevelden geweest tijdens het oogsten. Zo mooi, deze velden in volle pracht. Ik heb een aantal planten in mijn eigen tuin maar een veld vol is echt wat anders. Indrukwekkend. Het meest fascinerende vond ik dat alles daar nog met de hand wordt geoogst. Met een sikkel. Vijfentwintig vrouwen die in één dag een veld van een paar hectare oogsten. Wat een werk.

Helicryse, een essentiële olie voor het herstellen van de huid

Helicryse is één van mijn favoriete oliën. Het gaat mij bij deze olie met name om de werking en niet zozeer om de geur. Er zijn veel oliën die op elkaar lijken, maar helicryse is uitzonderlijk. Geen enkele olie lijkt op deze olie of komt er zelfs maar bij in de buurt.

De essentiële olie van helicryse is superieur als het gaat om het herstellen van de huid. Helicryse staat met recht bekend als de arnica van de essentiële oliën. De werking is zelfs nog vele malen sterker. Ik zie enorm goede resultaten bij littekens en kneuzingen. Ook bij klachten van de luchtwegen, lever en huidproblemen is helicryse goed inzetbaar. Helicryse werkt antiseptisch, kalmerend en histamine remmend.

Ook is helicryse een bijzonder goede olie voor de psyche als er veel stress is geweest. Of als er traumatische ervaringen zijn die littekens achtergelaten hebben in het lichaam. Zowel op fysiek als emotioneel gebied. Het hydrolaat van helicryse werkt goed bij huidproblemen. Van acne tot zonnebrand. Ik combineer helicryse graag met een paar andere eerste hulpoliën zoals lavendel, wierook en geranium.

Toen we vertrokken waren ze op de boerderij nog druk bezig met het destilleren van de helicryse. Ik heb 10 flesjes meegenomen en ik ga er zeker meer bestellen. De olie is zo puur.
Wat was het een mooie ervaring om hier te mogen zijn en ondergedompeld te worden in de helicryse. We komen hier zeker terug. Naar de boerderij en naar Bosnië. Wat is dit een prachtig land.

Geurige groet,

Ellen Wagenaar