Griekse salie – appelsalie – wilde salie
Salvia fruticosa of Salvia triloba
In de vrije natuur
Groei je
Met wilde manen
Wind deert je niet
Zo blijf je schoon
Je wezen puur
Reinig je ook mij
Vanbinnen
Vanbuiten
Met je geur
Zodat ik met vernieuwde energie
Gereinigd van wat mij beroerde
De lente kan omarmen
(Gedicht: Annemarie Kok)
REINIGENDE WIND VAN DE SALIE
Als we na de winter, na veel binnen vertoeven, na kachelwarmte en warme kruiken of nestelen met een dikke deken op de bank, weer naar buiten komen, kun je soms voelen dat je een en ander los wilt laten. Zoals er stofnestjes in je huis schoon gemaakt willen worden, zo willen ook de plekjes in je lichaam en geest, die wat stoffig zijn geworden, ontwaken in een frisse lente. Je kunt het schoonmaken van je huis als symbool zien voor het schoonmaken van je lichaam. Tenslotte vormt je lichaam het aardse voertuig voor je ziel. Open die ramen, een sopje erdoorheen en naar buiten, waar de voorjaarswind, die best nog pittig kan zijn in april, deze stofnestjes weg waait. En daar komt appelsalie tevoorschijn, met haar reinigende kracht, op alle niveaus.
DE OOGST BELEVEN
We gunnen het iedereen om eens in bergen de wilde salie te zien groeien. Het is zo bijzonder om de salie gewoon in het wild te kunnen plukken. Zoals in de bergen op Kreta. De appelsalie (wilde salie) van Kreta is een kleine groenblijvende struik met grijsachtige bladeren en blauwe tot paarse bloemen. In het Grieks heet de appelsalie Faskomilo, oftewel, «Φασκόμηλο». Dit betekent, appel houdend. Ze groeit met name in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Des te hoger in de bergen de salie groeit, des te beter is de kwaliteit. De oogst van de wilde salie gebeurt vanaf maart, als de plant begint met de bloei, tot in september. De beste tijd om te plukken is in de morgen. Een ervaren plukker kan in 4 uur 20 kilo wilde salie oogsten. Met de hand. Na het drogen blijft er van 20 kilo verse planten 8 kilo over.
DE KRACHT VAN DE OLIE
De essentiële olie van de appelsalie kan als een tonicum (versterkend) werken op de huid en het lichaam. De werking lijkt op de salie maar heeft meer kamfer waardoor de olie een goed effect heeft op de spieren en luchtwegen. Planten gekweekt op West-Kreta hebben een lager gehalte aan essentiële olie en hun oliën worden gekenmerkt door het overheersen van 1,8-cineol. Planten uit Oost-Kreta hebben een hoger gehalte aan essentiële olie en zijn, naast 1,8-cineol, rijk aan thujone en borneon (kamfer). De Griekse appelsalie is zachter en frisser dan de Noord Amerikaanse variant. Je kunt haar vrouwelijker noemen. Toegankelijk en warmer. Doordat plantmateriaal voor het distilleren langzaam gedroogd wordt in de Griekse zon is de geur en de kracht van de appelsalie heel speciaal.
Voor 1 kilo essentiële olie is 85 kilo gedroogd plantmateriaal of 165 kilo vers plantmateriaal nodig. Het distillatie proces duurt ongeveer 2-2,5 uur. In september is de olieopbrengst het hoogste, zelfs bijna het dubbele.
DE WERKING VAN DE APPELSALIE:
Op de huid werkt appelsalie reinigend, zuiverend, antiseptisch, samentrekkend, ontkrampend, versterkend. Het hydrolaat van de appelsalie kan je goed gebruiken in een diffuser om te vernevelen. Appelsalie geeft helderheid en inzicht. Ze is een goede reiniger bij invloeden van energieën van buitenaf en de klachten die daaruit voort kunnen komen. Als je iets hebt opgepikt in de buitenwereld is het fijn om appelsalie te verdampen in je huis. Appelsalie stimuleert je tegelijkertijd om je eigen ruimte in te nemen en energieën van buitenaf niet te veel binnen te laten komen. Ze laat je op een rustige manier communiceren en beslissingen nemen. Appelsalie zet je in beweging en laat je stromen met positieve energie. Het is een fijne olie tijdens de voorjaarsschoonmaak, in combinatie met blije oliën als citroen, bergamot, sinaasappel of grapefruit. Je kunt de olie inzetten bij griep, verkoudheid, spierpijn, krampen, depressies, overmatig transpireren, menstruatiepijn en overgangsklachten.
Recepten
CULINAIR
De appelsalie wordt beschouwd als een kruid met een meer krachtige smaak en geur vergeleken met de gewone salie (Salvia officinalis), met toch een frisse Touch. Deze salie vind je als kruid in bijna elk Grieks huishouden. Je kunt er een heerlijke kruidenthee mee maken die als de thee is iets afgekoeld gezoet kan worden met rauwe (Griekse) honing. Deze thee wordt gebruikt bij een pijnlijke keel, verkoudheid of griep. Daarnaast kun je het kruid in allerlei gerechten verwerken.
CULINAIRE KEUKENTIP:
Maak eens je eigen kruidenmix met kruiden die je doen denken aan Griekenland: wilde salie, rozemarijn, oregano, marjolein en tijm. Drogen in een droogoven of in bosjes ophangen in een droge warme kamer (niet in het zonlicht) en daarna tot een heerlijk mengsel maken voor op de pizza, groentetaart of in de pasta.
RECEPTEN HUIDVERZORGING
Voetbad:
Een voetbad bevordert de ontspanning en na het voetbad heeft de cliënt zachte, schone en warme voeten. Gebruik voor een voetbad 2,5 ml badolie waar 1 tot 5 druppels essentiële olie in zijn opgelost.
Massage:
De essentiële olie van appelsalie kan goed ingezet worden bij diverse therapeutische massages.
Massage- en voetbadrecepten:
Per cliënt maak je 50 ml massageolie. Als er olie overblijft kan dit in een flesje meegegeven worden naar huis. Voor thuisgebruik 2 maal daags aanbrengen op de buik en onder de voeten.
Reinigend
50 ml amandel/jojoba olie
Essentiële olie:
- 5 druppels appelsalie
- 5 druppels sinaasappel
- 5 druppels jeneverbes
- 5 druppels bergamot (niet direct in de zon bij gebruik van bergamot)
Badolie
2,5 ml badolie
Essentiele olie:
- 1 druppel appelsalie
- 1 druppel sinaasappel
- 1 druppel salie
Tegen verkoudheid/griep
50 ml amandel/jojoba olie
Essentiële olie:
- 10 druppels appelsalie
- 10 druppels sinaasappel
Badolie
2,5 ml badolie
Essentiele olie:
- 2 druppels appel salie
- 2 druppels sinaasappel
Overgangsklachten
50 ml amandel/jojoba olie
Essentiële olie:
- 10 druppels appelsalie
- 5 druppels cipres
- 5 druppels lavendel
Badolie
2,5 ml badolie
Essentiele olie:
- 1 druppel appelsalie
- 1 druppel cipres
- 1 druppel lavendel
Spierpijn
50 ml amandel/jojoba olie
Essentiële olie:
- 5 druppels appelsalie
- 5 druppels cipres
- 5 druppels geranium
- 5 druppels tijm linalool
- 10 druppels sinaasappel
Badolie
2,5 ml badolie
Essentiele olie:
- 1 druppel appelsalie
- 1 druppel sinaasappel
- 1 druppel geranium
Tekst: Andreas Gimisis, Annemarie Kok en Ellen Wagenaar