Voorjaar… al lentekriebels?

Als in de natuur planten ontluiken is dit een nieuwe frisse start of vernieuwing.

Het voorjaar is ook voor mensen het ideale moment om aan iets nieuws te beginnen of schoon te maken. Het is niet voor niets dat mensen in het voorjaar de lentekriebels krijgen bij de eerste zonnestralen.

Opruimen en schoonmaken in huis is gelijktijdig een geestelijke schoonmaak. Deze schoonmaak is in combinatie met het eten van de eerste voorjaarskruiden of – groenten een goede remedie tegen voorjaarsmoeheid.

Voorjaarskruiden bevatten veel mineralen en vitaminen. Ze bevatten reinigende, versterkende en opbouwende kwaliteiten die doorwerken op de conditie en de constitutie van de mens.  De geur van frisse citrusvruchten hebben de associatie met schoon en fris.  Voorjaarskruiden en frisse citrusvruchten geven een vrolijke en frisse sfeer en smaak.

Hier een tweetal recepten met verse ingrediënten. De gerechten worden smakelijk gemaakt met verse kruiden, bloemen, plantaardige oliën, etc.

Reinigende voorjaarsthee
Ingrediënten:

  • Lievevrouwebedstro
  • Hondsdraf
  • Brandnetel
  • Dovenetel
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel honing

Pluk verse kruiden in de tuin of ongerepte natuur en maak ze schoon. Overgiet de verse kruiden met kokend water en laat de thee minstens vijf minuten trekken. Voeg aan elk glas thee een theelepel citrussap en een theelepel honing toe.

Pannenkoek met voorjaarskruiden

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • Keltisch zeezout
  • Peper
  • 6 eetlepels bakbananenmeel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 5 eetlepels voorjaarskruiden (brandnetel, zevenblad, lavas, peterselie, paardenbloemblad, zuring, bl;oemetjes van driekleurig viooltje)
    boter, kokosolie of avocadoboter

Kluts de 6 eieren met de kokosmelk met chiazaadjes, bakbananenmeel, zout en peper in een kom. En laat een kwartier rusten. Knip de voorjaarskruiden in kleine stukjes en meng deze door het beslag. Verhit de boter of olie in een koekenpan en bak pannenkoekjes van het beslag.

Tip: Eet de pannenkoekjes met pesto en sla. Heerlijk!

Laat je even weten wat je van de recepten vindt? Stuur gerust een mail of deel je ervaring op Facebook.

Volg de online cursus met de beste tips van Ellen Wagenaar voor Herfst & Winter.

X