De kracht van Bergamot

De bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. Ze straalt met haar frisse groene en gele vruchten vreugde en vrolijkheid uit. In de donkerste dagen van het jaar schenkt ze haar vruchten. Ze geeft een optimistisch en vrolijk humeur. De essentiële olie van bergamot is tegelijkertijd verfrissend, kalmerend en opmonterend. Het is een goede olie bij spanning, lusteloosheid en somberheid. Bergamotolie opent de hartenergie en verbindt die met innerlijke liefde, licht en kracht. In deze blog vertel ik je graag meer over de kracht van bergamotolie. Bergamot is namelijk één van mijn favoriete oliën. Ik organiseer dan ook om de paar jaar een studiereis naar Calabrië in Italië, om zelf de bergamot te oogsten. Lees meer over de studiereis. 

De botanische naam van de bergamot is Citrus bergamia. De bergamotolie wordt gewonnen door persing van de schil. De vruchten worden gewassen met lauw water en daarna worden ze ingeprikt of worden de schillen geraspt in een speciale machine. De geraspte schil wordt gecentrifugeerd om de essentiële olie, het water en de pulp van elkaar te scheiden. Er zijn 200 kilo bergamotvruchten nodig voor 1 liter olie. De vruchten worden van november tot en met maart geperst. In november zijn het de groene onrijpe vruchten en in maart de gele rijpe. De beste kwaliteit bergamotolie is afkomstig van de oogst van de maanden januari en februari. De geur is een geur die je niet snel vergeet, haast niet te omschrijven, maar in ieder geval fris, fruitig en bloemig tegelijk. Na opening van een flesje bergamotolie is die olie 9 maanden tot een jaar houdbaar. En ja….dan is dat flesje natuurlijk allang leeg.

Eigenschappen van bergamotolie

Naam:  Bergamot
Botanische naam: Citrus bergamia of Citrus aurantium var. bergamia
Familie: Rutaceae (Ruitachtigen)
Herkomst: Zuid-Italië (Calabrië), Ivoorkust, Zuid-Amerika
Winning: Koude persing of geschraapte olie en als distillaat
Houdbaarheid: Na opening ongeveer 9 maanden
Geur: Fris en levendig, fruitig, zoet met een duidelijke citrusnoot.
Kleur: Lichtgroen tot groengeel. De kleur wordt donkerder naarmate de olie gaat verouderen.
Let op: Bergamotolie verhoogt de huidsensibilisatie – dus vermijd blootstelling aan de zon en Uv-licht tot 18 – 24 uur na gebruik..

 

Bergamot werkt kalmerend, opmonterend, anti-depressivum, antibacterieel, anti-viraal en schimmeldodend.

De grootste kracht van bergamot zijn de verfrissende, kalmerende en tegelijkertijd opmonterende eigenschappen op de psyche. De olie stimuleert en ontspant. De olie werkt als een antidepressivum en anxiolyticum. Dat wil zeggen een middel dat speciaal angst en onrust kalmeert. Daardoor is bergamot één van de beste oliën bij hyperactiviteit.

Het is bijzonder intensief om de bergamotboom te vermeerderen.

Bergamot is een mutatie van een andere citrusvrucht, waarschijnlijk van de sinaasappel of citroen. De bergamot kan niet gezaaid worden want de zaden zijn meestal onvruchtbaar. Om de bergamot te vermeerderen worden bergamottakken geënt op jonge sinaasappelbomen (Citrus Aurantium) van 2 duimen dik. In de zomer hebben bergamotbomen heel veel water nodig om te overleven. De bergamotboom heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar, al vertelde de boer dat hij bomen in zijn boomgaard heeft die al 80 jaar oud zijn, en tot late leeftijd nog vruchten dragen. De bergamotboom bloeit in april en bij warm weer ook nog een keer in december. Na de bloei in december ontstaan er geen vruchten.

Er zijn 3 soorten bergamotvruchten: de Feminello, de Fantastico en de Castagnaro. De Feminello is de kleinste vrucht en heeft een dunne gladde schil. De naam verwijst naar een gladde vrouwenhuid. Mooi he! De Fantastico is groter en de huid is ruwer en bevat meer olie. De Castagnaro is zo groot als een grapefruit en heeft de dikste schil van allen. De vruchten zijn zo zwaar dat de boom dit bijna niet aan kan, daarom wordt deze Castagnaro van de drie bergamotsoorten het minste geteeld. Van de 3 soorten samen wordt er 1 bergamotolie gemaakt.

 

In de aromatherapie gaat de voorkeur uit naar de ecologische bergamotolie.

Bij de ecologische bergamotteelt krijgen de bomen een natuurlijke bemesting en worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er worden twee soorten bergamotolie aangeboden. Naast de originele bergamotolie wordt er bergamot FCF verkocht. FCF betekent Furo Coumarine Free. Bij deze bergamotolie zijn de furocoumarinen er uitgehaald door de olie zelf te destilleren. Daardoor kan deze olie veilig in de zon gebruikt worden, want net als alle andere citrusoliën kunnen de oliën op de huid, in combinatie met zon, uitslag of verbranding geven. Maar laat je door dit gegeven niet minder enthousiast maken hoor, over de bergamot. Het is gewoon goed om dit te weten en daar rekening mee te houden. De FCF olie en de geur is in vergelijking met de originele bergamotolie  inferieur en kan er niet aan tippen. Ook is er door de bewerking een andere werking en kleur ontstaan. De originele kleur van bergamotolie is groen.

De krachtige Bergamot is een unieke citrusolie

Bergamotolie is een bijzondere citrusolie en is duidelijk anders dan alle andere citrusoliën. De olie bevat meer dan 350 verschillende verbindingen en is de enige citrusolie die de verbinding limoneen niet als hoofdbestanddeel heeft. De belangrijkste verbindingen zijn linalyl acetaat en linalool dat ook de hoofdverbinding is in de olie van echte lavendel. De werking van beide oliën komen ook verbazend overeen!

 

De kracht van Bergamotolie bij depressie en sombere gevoelens

Eén van de toepassingen van het gebruik van bergamotolie is bij (winter)depressies. Mogelijk kan de olie het gehalte aan serotonine en dopamine te verhogen. Bergamot bij winterdepressies past goed omdat mensen met winterdepressies een grotere gevoeligheid voor geur hebben (Lv 2013) en daar past de zachte frisse bergamotgeur goed bij. Letterlijk het licht in de duisternis.

De eerste publicaties over het vermogen van bergamot om stress, onrust en angst te verminderen zijn van de Italiaanse professor Paolo Rovesti (1902 – 1983) van de Universiteit van Milaan. Hij nam ook waar dat verdamping van de essentiële oliën, waaronder bergamot, een effect had op de hartslag, pols en bloeddruk. Het heeft een positief effect op depressiviteit en angststoornissen.

Latere studies bevestigen deze opmonterende/kalmerende eigenschappen van bergamot. Daarom is bergamot een fijne olie in de palliatieve zorg door de verfrissende, opmonterende en kalmerende kwaliteiten van de olie.

Zijn de bergamotvruchten eetbaar?

De vruchten van de bergamot worden eigenlijk niet gegeten. De smaak is nogal heftig en zuur, al kun je heel goed een schijfje bergamot in je thee doen. Het sap kun je verder net zo gebruiken als citroen of limoen. Van de schil van de bergamot wordt sukade, marmelade, snoepjes, likeur, siroop of grappa gemaakt. Er bestaat geen Earl Grey thee zonder bergamot. Ook in frisdrank kom je bergamot tegen. Het is heerlijk om een paar druppels bergamotolie of geraspte schil van de bergamotvrucht door je cakebeslag of koekjesdeeg te mengen. En niet te vergeten, in fantastische huidrecepten of parfum!

In Nederland zijn de vruchten niet zo eenvoudig te verkrijgen. Een goede tip: vraag er om, steeds opnieuw, net zo lang tot de groenteboer of marktkoopman denkt, he, hier wordt toch wel vaak naar gevraagd…toch maar eens bestellen. We hebben gehoord dat je ze op de Noordermarkt in Amsterdam kunt tegenkomen. En Ellen het voor elkaar gekregen dat de Hanos bij haar in de buurt ze meestal voor haar in voorraad heeft.

Recepten met bergamotolie

Anti Stress Badolie

3 ml. hydrofiele olie
Essentiële olie:
2 druppels bergamot
2 druppels lavendel

 

Anti Stress Lichaamsolie

30 ml. vette plantolie
Essentiële olie:
6 druppels bergamot
6 druppels lavendel

 

Rustgevende Massageolie

30 ml. vette plantenolie
Essentiële olie:
5 druppels bergamot
4 druppels ylang-ylang
1 druppel neroli

 

Stimulerende Lichaamsolie

30 ml. vette plantenolie
Essentiële olie:
10 druppels bergamot
10 druppels rozemarijn
5 druppels geranium

Roomspray

Maak je eigen spray voor een positief gevoel en meer ruimte in je hoofd.

20 ml alcohol
30 druppels bergamot
15 druppels den
15 druppels eucalyptus

 

Jasmijn en Bergamot Badolie

Bergamot vormt een geweldige combinatie met jasmijn, één van mijn favorieten voor in bad! Gebruik voor in bad 5 ml per keer van deze heerlijk geurende badolie. Als je geen bad hebt gebruik je 2,5 ml per keer in een voetbad.  Neem net als ik elke week een aromatisch bad en een paar keer in de week een voetbad. Heerlijk ontspannend voor het slapen gaan.

50 ml basis badolie (hydrofiele olie)
25 druppels bergamot
10 druppels jasmijn

 

Diffuser mix

Een olie mix met jasmijn, bergamot en tijm is fantastisch! Van deze mix kun je steeds een aantal druppel gebruiken in jouw diffuser.

3,5 ml bergamotolie
1 ml tijmolie CT. linalool
10 druppels jasmijnolie

 

Nieuwe live & online training: train jouw neus en leer om zelf pure essentiële oliën te herkennen. Meld je hier aan.

X