Rozemarijn

pure levenskracht

leeft in jou

stormen

deren je niet

alles kun je aan

en bergen verzet je

je zet me aan

tot actie

je geeft nooit op

en leert mij

door te gaan

met alles wat ik in me heb

(Gedicht: Annemarie Kok)

 

 

Plantenboodschap:

 

Ik geef je de spirit en de kracht om nooit op te geven en te gaan waar je voor wilt gaan

Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

 

Wakker worden, het is lente

Soms zie je in het prille voorjaar de tere helder lichtblauwe tot lila paarse bloemetjes al in de rozemarijnstruiken, in de okselknoppen van de takken. De struiken bloeien wanneer het hun tijd is. Soms in een vast seizoen ritme, maar verrassend vaak in hun eigen ritme. De bloei is heel integer, bijna onopvallend, maar zo mooi. Als sterretjes in een nog kaal landschap. Het nodigt je voorzichtig uit naar buiten te komen na de winter. De slaap van je af te schudden en te voelen waar je dit voorjaar voor wilt gaan. Rozemarijn maakt je wakker, maakt je energiek en je pakt aan, met volle kracht.

 

De geur van activatie

Van origine groeit rozemarijn in droge gebieden aan de Middellandse zeekust waar ze goed gedijt in de mist en de zilte nevel van het opstuivende water. De naam rosmarinus is niet voor niets ontstaan uit dauw (ros) en zee (marinum). Ook op droge kalkrijke bodems gedijt de plant trouwens goed. Je vindt de rozemarijn daarom ook veel in Zuid-Frankrijk, Spanje en Tunesië. In onze eigen Nederlandse tuinen gedijt de rozemarijn ook goed.

De geur van rozemarijn is kruidig met een geurnoot van eucalyptus en kamfer. De verschillende soorten, oftewel chemotypes (afkorting ct), hebben allen een eigen accent. Er is dan een bepaald chemisch bestanddeel in de olie dominant. Dit heeft te maken met groeiomstandigheden, planttype en weersomstandigheden. De rozemarijn CT. cineol bijvoorbeeld heeft een frisse eucalyptusgeur. De rozemarijn CT. kamfer heeft, zoals de naam al zegt, meer kamfergeur en de rozemarijn CT. verbenon heeft een zachte warme kruidige en zelfs een beetje bloemige rozemarijngeur. Rozemarijnolie wordt gemaakt van de takken. Er zijn 50 tot 100 kilo rozemarijntakken nodig voor 1 liter olie

 

De werking van rozemarijn:

De takken van de rozemarijn zien er actief uit, met vele geordende naaldjes op een rij. Mensen die het druk hebben en veelzijdig zijn, voelen zich vaak aangetrokken tot de rozemarijnolie. Een olie die je stimuleert tot actie en creatie, op een ontspannen manier. Je bent in staat om in drukke periodes even dat tandje bij te zetten. Dat is prachtig, toch is het ook belangrijk je rust te nemen.

In vroegere tijden werd rozemarijn gebruikt voor de versterking van het geheugen en was het een symbool voor vriendschap en trouw. Ook werd rozemarijn gebruikt bij de bestrijding van de pest. Het zuiverde de lucht, samen met jeneverbes. Er werden takken verbrand om met de rook de “boze lucht” te verdrijven in (zieken)huizen.

Tegenwoordig wordt rozemarijn vooral ingezet om het geheugen te stimuleren en om alert te blijven. Je kunt rozemarijn gebruiken bij vermoeidheid, koude benen en voeten, studeren, examens, vergaderingen en lange autoritten. Rozemarijn wordt in massage- en of badolie gebruikt om de bloedcirculatie te stimuleren. De olie werkt activerend, stimulerend, verwarmend en krampstillend.

Contra-indicatie:

Hoge bloeddruk, zwangerschap, medicijn gebruik. Gebruik rozemarijnolie niet maanden achter elkaar.

Recepten

Culinair

Rozemarijn mag eigenlijk niet ontbreken in de keuken. Rozemarijnnaaldjes zijn fijngesneden heerlijk in of door hartig broodbeslag. Ook meegebakken in diverse ovenschotels is rozemarijn zeer smakelijk. Eén druppel essentiële olie van rozemarijn ct. verbenon is geschikt om de takjes te vervangen. Maar heb je het in je tuin staan, dan is het fijn om het vers te plukken en te gebruiken. 

Rozemarijn dressingolie 

Pluk een paar takjes (bloeiende) rozemarijn. Vul een mooi doorzichtig glazen olieflesje met een goede extra vierge olijfolie en doe er de takjes bij. Laat enige weken staan voor gebruik. Leuk om cadeau te geven en natuurlijk voor gebruik in je eigen keuken.

Activerend

 

Huidolie

 • 30 ml. vette plantenolie
 • 10 druppels rozemarijn
 • 5 druppel grapefruit

Diffuser:

 • 5 druppels rozemarijn
 • 3 druppels grapefruit of bergamot

Deze combinatie is goed in de ochtend en goed bij vermoeidheid.

 

Concentratie bevorderend

 

Huidolie

 • 30 ml. vette plantenolie
 • 10 druppels rozemarijn
 • 6 druppels citroenmirte of grapefruit
 • 2 druppels basilicum

Diffuser:

 • 4 druppels rozemarijn
 • 2 druppels citroenmirte
 • 1 druppel basilicum

 

Verwarmend

 

Huidolie

 • 30 ml. vette plantenolie
 • 5 druppels rozemarijn
 • 2 druppels gember
 • 3 druppels zwarte peper
 • 3 druppels kardemom
 • 5 druppels sinaasappel