Reis naar het land van de bergamot

11 jaar geleden ontdekte Ellen de bergamotboomgaarden in Calabrië, Italië, op haar aromatherapie reis door dit prachtige land. En diverse keren heeft Ellen studie reizen georganiseerd van 3 tot 10 januari om haar passie te delen. Want wat is het een prachtige wereld. Geurig, kleurig en passievol, zoals de Italianen zelf. Logeren op Il Bergamotte, de Azienda Agrituristica, het bedrijf van Ugo Sergi, de bijzondere, zo intens integere man, die zijn carrière als advocaat vaarwel zei om het familiebedrijf in Amendolea, in de teen van de laars van Italië, voort te zetten, samen met zijn vrouw. En dat was nog niet zo makkelijk. Want na de GroenGouden Bergamoteeuwen, van 1600 tot 1950, stortte het bergamotrijk in de jaren 50 en 60 ineen. De industrie wist een synthetische bergamotgeur te maken, die de kostbare bergamotolie kon vervangen.

Maar de pure olie is niet te vervangen.

Als je beseft dat de bergamotolie uit 354 bestanddelen bestaat! Dat is toch ongelooflijk. En dat is echt niet na te maken. Op geen enkele manier. En de synthetische olie kan dan misschien qua geur nog op de bergamotolie lijken maar de eigenschappen van de bergamot, die zo uniek zijn, kunnen nooit nagemaakt worden. Maar het heeft even geduurd voordat men dat besefte. Gelukkig is er een ommekeer. En als je eenmaal zelf die vruchten geplukt hebt, je hebt gewenteld in de overweldigende geur, die je blij maakt en krachtig, dan weet je pas zeker dat alleen echt en puur telt.

We hebben deze dagen geplukt, geproefd, geroken…en we zijn opnieuw verliefd geworden, op de bergamot en haar verhaal. Een verhaal dat verteld mag worden. Het verhaal van Ugo en zijn familie, wat het verhaal is van vele families daar in het mooie Calabrië. Een uitzonderlijke plek, een van de weinige en beste plekken waar de bergamotvrucht wil groeien. Bijna nergens anders op de wereld groeit deze boom, die deze prachtige bergamotvrucht draagt. In Calabrië vormen de samenstelling van de bodem en het microklimaat de ideale basis om de bergamot te kweken. De dag- en nachttemperatuur verschilt maar een paar graden. Calabrië heeft dan ook de hoogste en beste opbrengst van bergamotvruchten.  En de kwaliteit van de Calabrese bergamotvrucht, en dus ook die van de olie, is ongeëvenaard en superieur.

De bergamotroute in Calabrië is 100 kilometer lang en ligt tussen Reggio Calabria en Bianco. Tussen de Middellandse Zee en het Aspromontemassief. De bergamotbomen groeien onder de 250 meter. Calabrië is een prachtig en nog ongerept en onbedorven gebied en komt soms verlaten over. In de dorpen en kleine steden zijn bijna geen hotels en restaurants te vinden. Toch is een bezoek aan dit gebied zeer de moeite waard. Voor een bezoek aan de bergamotplantages is januari de beste tijd. April is de mooiste tijd voor boeiende en bloeiende wandelingen.

In relatie tot de bergamot wordt ook de naam van Christopher Columbus genoemd. Volgens legendes was hij het die de bergamotboom van zijn huis op de Canarische Eilanden verscheepte naar Italië. Wat zeker is, is dat in 1750 de eerste bergamotboomgaard is aangelegd in de buurt van de stad Reggio Calabria.