Over de bergamot

De botanische naam van de bergamot is Citrus Bergamia of Citrus Aurantium. De bergamotolie wordt gewonnen door persing van de schil. De vruchten worden gewassen met lauw water en daarna worden de schillen geraspt in een speciale machine. De geraspte schil wordt gecentrifugeerd om de essentiële olie, het water en de pulp van elkaar te scheiden. Er zijn 200 kilo bergamotvruchten nodig voor 1 liter olie. De vruchten worden van november tot en met maart geperst. In november zijn het de groene onrijpe vruchten en in maart de gele rijpe. De beste kwaliteit bergamotolie is afkomstig van de oogst van de maanden januari en februari. De geur is een geur die je niet snel vergeet, haast niet te omschrijven, maar in ieder geval fris, fruitig en bloemig tegelijk. Na opening van een flesje bergamotolie is die olie 8 maanden tot een jaar houdbaar. En ja….dan is dat flesje natuurlijk allang leeg.

Het is bijzonder intensief om  de bergamotboom te vermeerderen

Bergamot is een mutatie van een andere citrusvrucht, waarschijnlijk van de sinaasappel of citroen. De bergamot kan niet gezaaid worden want de zaden zijn meestal onvruchtbaar. Om de bergamot te vermeerderen worden bergamottakken geënt op jonge sinaasappelbomen (Citrus Aurantium) van 2 duimen dik. In de zomer hebben bergamotbomen heel veel water nodig om te overleven. De bergamotboom heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar, al vertelde Ugo ons dat hij bomen in zijn boomgaard heeft die al 80 jaar oud zijn, en tot late leeftijd nog vruchten dragen. De bergamotboom bloeit in april en bij warm weer ook nog een keer in december. Na de bloei in december ontstaan er geen vruchten.

Er zijn 3 soorten bergamotvruchten: de Feminello, de Fantastico en de Castagnaro. De Feminello is de kleinste vrucht en heeft een dunne gladde schil. De naam verwijst naar een gladde vrouwenhuid. Mooi he! De Fantastico is groter en de huid is ruwer en bevat meer olie. De Castagnaro is zo groot als een grapefruit en heeft de dikste schil van allen. Van de 3 soorten samen wordt er 1 bergamotolie gemaakt.

Er worden twee soorten bergamotolie aangeboden. Naast de originele bergamotolie wordt er bergamot FCF verkocht. FCF betekent Furo Coumarine Free. Bij deze bergamotolie zijn de furocoumarinen er uitgehaald waardoor deze olie veilig in de zon gebruikt kan worden, want net als alle andere citrusolien kunnen de olien op de huid, in combinatie met zon, uitslag of verbranding geven. Maar laat je door dit gegeven niet minder enthousiast maken hoor, over de bergamot. Het is gewoon goed om dit te weten en daar rekening mee te houden. De FCF olie en de geur is in vergelijking met de originele bergamotolie  inferieur en kan er niet aan tippen. Ook is er door de bewerking een andere werking en kleur ontstaan. De originele kleur van bergamotolie is groen.

 

In de aromatherapie gaat de voorkeur uit naar de ecologische bergamotolie.

Bij de ecologische bergamotteelt krijgen de bomen een natuurlijke bemesting en worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. Dit heb je al wel kunnen merken in wat we over deze heerlijke vrucht hebben geschreven. Ze straalt met haar frisse groene en gele vruchten vreugde en vrolijkheid uit. In de donkerste dagen van het jaar schenkt ze haar vruchten. Ze geeft een optimistisch en vrolijk humeur. Bergamotolie opent de hartenergie en verbindt die met innerlijke liefde, licht en kracht. Een Italiaanse professor (Paolo Rovesti) heeft aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken gedaan naar bergamotolie en de neurologie en heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies. En…nieuw onderzoek lijkt uit te wijzen dat bergamot de cholesterol verlaagd.

De vruchten van de bergamot worden eigenlijk niet gegeten. De smaak is nogal heftig en zuur, al kun je heel goed een schijfje bergamot in je thee doen. Het sap kun je verder net zo gebruiken als citroen of limoen. Van de schil van de bergamot wordt sukade, marmelade, snoepjes, likeur, siroop of grappa gemaakt. En natuurlijk is bergamotolie een belangrijk bestanddeel van de Earl Grey thee, zoals we eerder al beschreven. En ook in frisdrank kom je bergamot tegen. Het is heerlijk om een paar druppels bergamotolie of geraspte schil van de bergamotvrucht door je cakebeslag of koekjesdeeg te mengen. En door nog veel meer gerechten…..zoals je ze in dit hoofdstuk tegenkomt. En niet te vergeten, in fantastische huidrecepten of parfum!

In Nederland zijn de vruchten niet zo eenvoudig te verkrijgen. Een goede tip: vraag er om, steeds opnieuw, net zo lang tot de groenteboer of marktkoopman denkt, he, hier wordt toch wel vaak naar gevraagd…toch maar eens bestellen. We hebben gehoord dat je ze op de Noordermarkt in Amsterdam kunt tegenkomen. En Ellen het voor elkaar gekregen dat de Hanos bij haar in de buurt ze meestal voor haar in voorraad heeft.