Aromatherapie en lekker slapen

 

Slapen en geur

In het boek Eetbare Schoonheid schreven we over het belang van een goede slaap. In deze tijd is goed slapen misschien wel belangrijker dan ooit. Want het is een bijzondere tijd op onze aardbol. Het belang van goed voor jezelf zorgen is groter dan ooit. Als je goed voor jezelf zorgt zul je waarschijnlijk ook beter slapen. En geur kan je daar bij ondersteunen.

Waar is slaap goed voor

Zowel je huid als je andere organen en alle systemen in je lichaam regenereren in de nacht. Overdag stoppen we er van alles in, eten we, drinken we, bewegen we, verwennen we onze huid met douche, bad, crèmes of olie, of laven we ons aan de zon. ’s Nachts komt alles tot rust en dan kunnen de energie en de voedingsstoffen die nodig zijn om te herstellen, op te bouwen en te regenereren vrijkomen en gebruikt worden daar waar ze nodig zijn.

Melatonine

Bij een tekort aan melatonine, het hormoon dat betrokken is bij het goed kunnen slapen, raak je uit dit dag-en-nachtritme. Melatonine maak je als het donker is of als je je ogen gesloten hebt en er geen licht meer binnen kan komen. Je maakt het dus vooral ’s nachts.
Melatonine wordt gemaakt in de hersenen, door de pijnappelklier. De voorloper van melatonine is serotonine, dat voor het grootste deel in de darmen gemaakt wordt. Dus het belang van een goede darmwerking voor alle processen in je lichaam is direct ook duidelijk.
Daarnaast is het erg belangrijk dat je een gezonde bloedsuikerspiegel hebt. Een ontregelde bloedsuikerspiegel heeft een directe invloed op de aanmaak van melatonine en serotonine. Voedingswaren die de aanmaak van melatonine bevorderen zijn onder andere haver, kersen, bananen, dadels, amandelen en avocado.

Als je niet slaapt

Niet slapen heeft een grote invloed op ons grootste orgaan, de huid. Een tekort aan slaap zie je direct terug. Wallen onder je ogen, een grauwe kleur en alle rimpels en oneffenheden worden vergroot. Wat gebeurt er in de huid? De huid heeft melatoninereceptoren, die de structuur van de huid beïnvloeden. Bij een tekort aan melatonine is er als eerste een tekort in de huid omdat de huid nu eenmaal als laatste aan de beurt is. En melatonine speelt een grote rol bij de verjonging van de huid. Het verbindt zich met de huidcellen die zich steeds opnieuw willen vernieuwen en herstellen. Melatonine beschermt ook tegen de schadelijke stralen van de zon. Bij voldoende melatonine heb je een natuurlijke bescherming.

Rozengeur en maneschijn

Geur beïnvloed de slaap. En natuurlijk wil je dan een positieve invloed op je slaap door een geur die je lekker vindt. Rozenwater op je gezicht of nachtkleding sprayen. Een druppel lavendelolie op je kussen. Een bad voor het naar bed gaan met een ontspannende essentiële olie. De voeten masseren met een afvoerende olie waardoor je alles van de afgelopen dag los kunt laten. Ontspannen voordat je naar bed gaat is van essentieel belang. Een meditatie of een ontspanningsoefening is zo fijn. Niet nog even snel de mail beantwoorden, scrollen op Instagram, het journaal nog even kijken. Nee, tijd voor jou, tijd voor ontspanning. Slaap je goed, dan zal ook je dag veel productiever zijn en hoef je ’s avonds niet meer te werken.

Kinderen

Voor kinderen is het ook enorm belangrijk dat ze ontspannen hun bed in duiken. Geen nare dromen maar een diepe slaap is wat ze nodig hebben. En wat vinden ze het fijn als je hun voeten of buik voor het slapen gaan nog even masseert en ze al gapend zo hun bedjes in kunnen rollen. Geaard en wel. Nog een tip voor kinderen: vaak willen ze ’s avonds nog iets eten. Geef ze dan geen koekje of een broodje maar een banaan. Er zit onder andere ruimschoots magnesium in wat ontspant en ontkrampt. Ook een volwassene kan ’s avonds beter een banaan eten dan nog koffie te drinken of chocolade te eten. Nog beter is het om na 20.00 uur niets meer te nuttigen, zodat je energie in plaats van naar eten verteren naar lekker slapen gaat.

Slapen en de overgang

De overgang kan de slaap ook flink verstoren. Dekbed op, dekbed af. Benen uit bed hangen. Zweten en dan weer koud. En maar draaien en woelen. Het komt je rust niet ten goede. De hormonen kunnen danig in de war zijn. Alle adviezen die we in deze blog geven, geven ondersteuning in dit proces van de overgang. Juiste voeding, voldoende rust en ontspanning, het draagt allemaal bij aan hormonale balans en lekker in je vel zitten. Juist in de overgang. Want het is een tijd om werkelijk stil te staan bij wat je (nog) echt wilt in je leven.

 

 

 

Affirmatie: Slaap als een roosje, en je dag zal vol liefde zijn. 

Over de oliën

 

Bloemenoliën

Bloemenoliën zijn zeer rustgevend. Om je helemaal over te geven aan ontspanning en genieten. Je kunt met name de werking van lavendelolie een beetje vergelijken met die van GABA. GABA (een afkorting voor gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter die stress reguleert. Bij een tekort aan GABA kun je moeilijk in slaap vallen of niet goed doorslapen. Slaap je beter, dan zul je ook meer GABA aan kunnen maken, al spelen meer factoren een rol in het kunnen aanmaken van GABA.

Voorbeelden van bloemenoliën voor het slapen zijn:

Lavendel wordt genoemd als de beste rustgever en ontspanner. Het is wetenschappelijk bewezen dat lavendel de slaapkwaliteit kan verbeteren en ontspanning kan brengen. Roos geeft rust op een andere manier. De zachte geur is liefdevol en koestert het hart. Het geeft troost en verzacht spanning.

Neroli

Neroli maakt alles lichter en luchtiger. De serene geur helpt om te genieten en om de zon weer te zien schijnen bij extreme stress. Ze kan ook ingezet worden bij trauma’s.

Jasmijn

Jasmijn brengt je in een diepe ontspanning. De olie maakt je rustig en stimuleert een diepe en lange slaap.

Ylang-ylang

Ylang-ylang staat bekend als afrodisiacum. De olie brengt je in een diepe ontspanning waardoor je vanuit je hoofd naar je gevoel kunt gaan. Het is een goede anti-stress olie. Je kunt er heerlijk op slapen.

Houtoliën

Houtoliën staan bekend als oliën om prettig bij te mediteren. Ze geven houvast, structuur en bescherming. Ze helpen je goed uitgelijnd te zijn. Zo boven, zo beneden. Verbonden met hemel en aarde.

 

Voorbeelden van houtoliën voor het slapen zijn:

 

Sandelhout

Sandelhout is in de aromatherapie één van de meest zachtste oliën. Veilig en zacht. Een geweldige beschermende olie en zeer rustgevend.

Ceder

Ceder wordt, evenals sandelhout, vaak gekozen door mannen als rustgevende olie. Het is de stoere ontspanner. Bevorderd goed slapen, geeft vertrouwen en ontspanning.

Buddhawood

Buddhawood is zeer rustgevend en beschermend. De geur en werking lijkt een beetje op die van sandelhout en vetiver.

Oudh (agarwood)

Deze volle ronde rokerige olie heeft een dieprustgevende werking. De prijsklasse is zeer hoog.

Cipres

Cipres is niet direct een diepe ontspanner maar geeft wel bescherming zodat je minder gevoelig wordt voor prikkels. Bij problemen met slapen tijdens de overgang of bij veel verdriet of spanning is het goed om een druppel cipresolie toe te voegen aan een oliemengsel.

Citrusoliën

Citrus oliën kunnen zowel stimulerend zijn als rustgevend. De bergamot, sinaasappel en mandarijn zijn het meest rustgevend. Ze combineren goed oliën met oliën van bloemen, hout en wortel. Ze geven een vrolijke noot in combinatie met ontspanning. Je gaat blij slapen.

 

Voorbeelden van citrusoliën voor het slapen zijn:

 

Bergamot

Bergamot is zowel vrolijk makend als rustgevend.

Sinaasappel

Sinaasappel is een zonnige vrolijke olie die rustgevend werkt.

Mandarijn

Mandarijn geeft vreugde en schept veiligheid om rustig te gaan slapen. Deze olie is ideaal voor kinderen.

Worteloliën

De worteloliën geven diepe rust. De oliën maken je trager en halen je uit je hoofd.

Voorbeelden van worteloliën voor het slapen zijn:

Vetiver

Vetiver is een aardende olie die bekend staat als een echte slaapolie.

Nardus

Nardus wordt ook wel valse valeriaan genoemd. De olie is zeer rustgevend en kalmerend.

Engelwortel

Engelwortel is niet direct aardend maar geeft wel innerlijke zekerheid. De olie helpt je om in je eigen ritme te komen.

Recepten

Badolie

Ingrediënten: 

 • 20 ml basis badolie (hydrofiele olie)
 • 4 druppels roos of lavendel
 • 2 druppels sandelhout
 • 2 druppels bergamot of mandarijn
 • 1 druppel vetiver

Gebruik:

Meng de oliën in een flesje en gebruik voor een voetbad 2,5 ml en voor een volbad 5 ml in het water.
Heerlijk voor het slapen gaan.

Slaapolie

Ingrediënten:

 • 20 ml jojobaolie
 • 2 druppels roos of lavendel
 • 1 druppel sandelhout
 • 1 druppel vetiver
 • 1 druppel bergamot of mandarijn

 

Slaapspray

Ingrediënten:

 • 45 ml alcohol 96%
 • 2 ml lavendel
 • 2 ml bergamot of mandarijn
 • 1 ml vetiver

Gebruik: Spray 1x of 2x in de slaapkamer voor het slapengaan.

LEKKER-SLAPEN-SMOOTHIE

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 200 gr amandelmelk
 • Handje verse of gedroogde kersen
 • 1 kleine banaan
 • 2 medjooldadels
 • Halve avocado
 • 10 druppels La Vie en Rose (culinaire rozenessence) of een scheutje rozenhydrolaat

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een blender tot een romige smoothie waar je heerlijk op slaapt.

Ellen Wagenaar en Annemarie Kok

Pure essentiële olie of synthetische geur? Lees hier onze nieuwe blog.

X