De kracht van basilicum

Wat is basilicum toch een fantastisch kruid!

Je kunt het het hele jaar door in de winkels kopen en ook nog biologisch ook. Elke maand maak ik wel een paar keer pesto, met goede en lekkere basisingrediënten. Ik gebruik het op een pizzabodem, verwerk pesto in soepstengels, op brood/crackers of door de pasta, echt heerlijk.

De essentiële olie van basilicum is ook heerlijk maar ruikt of smaakt niet zoals de basilicum die ik voor mijn pesto gebruik. Deze basilicum is anders.

In de aromatherapie gebruiken we namelijk diverse soorten basilicum. Eén soort basilicum kan verschillende geuren hebben. Door de plek waar de plant groeit, kan het een andere samenstelling krijgen. Dit zie je veel bij de lipbloemigen waar basilicum ook familie van is. 

We spreken dan van chemotypes als er een groot verschil is. Bij Ocimum basilicum is er een ct. (chemo type) chavicol en ct. linalol. Ze hebben beide grotendeels dezelfde inhoudstoffen maar bij de 1 is de linalol meer aanwezig en bij de ander chavicol. Beide hebben een anijsachtige geur. De specialiteit van deze basilicumsoorten zijn ontkrampend en kalmerend. Combineer basilicumolie met bergamot, geranium en rozenhydrolaat in een diffuser bij stress.

Tulsi, basilicumolie uit India

De basilicumolie uit India (Tulsi) met de naam Ocimum sanctum heeft een iets kruidiger geur. Deze olie lijkt qua samenstelling een beetje op kruidnagelolie en oregano-olie. Daarom is het een goede olie voor het immuunsysteem, maar ook versterkend voor de geest. De olie geeft ontspanning, maar ook vitaliteit.

Het hydrolaat van Tulsi geeft bij inwendig gebruik ook een kalmerend en balancerend effect, zowel voor de maag als op het zenuwstelsel. Het hydrolaat bevat 1,8 cineol, eugenol en linalool. Culinair is het hydrolaat heerlijk in water met een schijfje citroen of doe een scheutje door het beslag van een hartige taart of brood.

Als gezichtslotion kan het basilicumhydrolaat goed gebruikt worden samen met een kruidig/frisse huidolie van:

  • 30 ml baobabolie,
  • 3 druppels basilicum,
  • 3 druppels sandelhout,
  • 2 druppels lavandin
  • en 2 druppels citroenmelisse of citroenmirte.

Deze combinatie is ook lekker in de diffuser, massage/lichaamsolie, badolie of douchegel.

Verdiepen in aromatherapie?

Wil je je verder verdiepen in aromatherapie? Kom dan naar de Aromatherapie in 1 dag. Je doet op deze dag veel basiskennis op, bijvoorbeeld hoe je essentiële olie op verschillende manieren kunt gebruiken. Uniek is dat je aan einde van deze dag al voldoende basiskennis hebt om aromatherapie meteen al in de praktijk toe te passen. Lees meer