Zon op je bord

De natuur spiegelt ons de volledige cirkel van het leven en laat in heel haar schoonheid ook ónze schoonheid, ónze oorspronkelijke natuur zien. Zoals een kind groeit in de baarmoeder, zo groeit al het zaad in de bodem van de aarde tot een kiem en boven de aarde tot plant, en als de plant volgroeid is, is het moment daar om te bloeien.  Een bloem, gegroeid binnen in een knop, kleur vormend, geur vormend, tot ze volledig gerijpt is en naar buiten komt, tot bloei komt, met de eigen geur en kleur, met de eigen kwaliteiten en eigenschappen.  Het blijft een wonder, dat elke bloem haar kleur en geur al binnen in die plant maakt, onder invloed van zonlicht, warmte, voeding uit de bodem en regen uit de lucht boven zich. En in elke bloem en plant zie je het terug. Opgeslagen zonlicht. Licht is dus een belangrijke voedingsbron van elke kleur en geur. Planten zouden niet kunnen groeien, niet tot bloei en kleur kunnen komen en dus niet hun geur kunnen verspreiden, zonder licht. Licht, of kleur, en geur, zijn aan elkaar verbonden als dag en nacht. Elke plant is afhankelijk van de zon. In de plant zit licht en energie. 

Good Things Await

Niels Stokholm, een biologische boer in Denemarken, vertelt in een bijzonder indrukwekkende documentaire “Good Things Await” over zijn leven als boer en hoe hij dat leven ervaart, via de natuur, via de dieren, de planten. Hij zegt: “planten absorberen lichtstralen uit het universum, in planten zit zonlicht en het licht van de planeten. Alle planten zijn verbonden met de kosmos, en als wij die planten eten,  vult dat ons ook met dit kosmische licht”. 

Zo hebben wij dat ook ervaren, tijdens het plukken van de bergamotvruchten.  Het liet ons voelen en zien dat elk spoortje leven met kleur en geur is aangeraakt. We eten en drinken kleur en geur, we dragen kleuren en geuren, we zien het om ons heen en we hebben natuurlijk allemaal onze eigen lichaamskleur en geur. Als baby, in de baarmoeder, ervaren we al kleuren en geuren. Licht komt dwars door de huid en het spierweefsel van de moeder heen bij het kindje wat in haar groeit. En vanaf het moment dat je bent geboren leef je in een overvloed aan licht, aan kleur en geur. 

Zonder zonlicht zouden we sterven of ziek worden. Te weinig lichtenergie heeft altijd ten gevolge dat je uit balans raakt. Je wordt moe, ziek, depressief. Je kunt eenvoudigweg niet zonder licht. Kijk maar naar landen waar het in de winter lang donker is. Depressie komt daar veel vaker voor.

Onder invloed van zonlicht wordt uit cholesterol vitamine D in ons lichaam aangemaakt. Vitamine D is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het maakt je immuunsysteem sterk, heeft een positieve invloed op depressies, is nodig voor je botten en tanden en het heeft invloed op je cellen en het goed functioneren daarvan. Toch is het voor ons in Nederland bijna niet mogelijk om genoeg zonnestralen van een goede frequentie tot je te nemen om voldoende vitamine D aan te maken. Elke dag een lepel goede levertraan is zeker een aanrader. Naast vitamine D zit daar namelijk ook nog vitamine A in en de belangrijke omega-3 vetzuren EPA en DHA. Maar vooral…. schep veel zon op je bord, in je voeding van elke dag!

Pure essentiële olie of synthetische geur? Lees hier onze nieuwe blog.

X