Deze week zijn we op vakantie op Kreta. Het is een soort werkvakantie. We bezoeken diverse bedrijven en verdiepen ons onder andere in de wilde oregano (Origanum dictamnus) van Kreta. De essentiële olie, extract en het gedroogde kruid.

De kruiden worden in het wild geplukt. Op één dag kan er 80 gram oregano geplukt worden van de steile rotsen. De plant heeft zacht fluweelachtige harige blaadjes en paarse bloemen, ze is geschikt voor in een theemengsel. De werking van Origanum dictamnus is goed bij maagpijn en spijsverteringsklachten.

De essentiële olie:

Voor kilo essentiële olie is veel plantmateriaal nodig.

De olie bevat tussen de 60 en 70% carvacrol, tussen de 15 en 35% β-phellandreen en p-cymeen. De werking is zeer verwarmend, antiseptisch en schimmeldodend. Maar wees gewaarschuwd, carvacrol is een fenol en is zeer brandend puur op de huid of in water.

Gebruik de oregano olie in een massageolie voor het lichaam. Het verwarmt, stimuleert de spijsvertering of geeft het immuunsysteem een boost. Goed bij verkoudheid, griep, koude en spijsverteringsproblemen. Oregano nooit direct in water gebruiken. De olie kan dan gaan branden op de huid of slijmvliezen.

De olie mag wel in bad maar dan goed opgelost in een badolie. Een badolie bestaat uit 90% vette plantolie en 10% emulgator. We noemen dit mengsel een badolie of een hydrofiele olie. De essentiële olie lost goed op in de badolie en de badolie lost goed op in water. Zo maak je altijd een veilige badolie voor jezelf of voor de ander.

Oregano is een olie, die je toe kunt passen als je al wat meer ervaring hebt met aromatherapie en de aromatische chemie.

Bij een overgevoelige huid, medicijngebruik, babys, kinderen, en ouderen contra indicaties in acht nemen.

De olie altijd goed verdunnen.

Kreta is rijk aan wilde kruiden met een authentieke pittige smaak zoals de natuur die in volle glorie aanbiedt.

Oregano Culinair

Oregano-olijfolie
Ingrediënten:
100 goede olijfolie
5 druppels oregano olie

Heerlijk met stokbrood en Keltisch zeezout of in de Tzatziki.

Tzatziki
Ingrediënten:
100 tot 200 gram Griekse yoghurt
1 teentje gehakte knoflook
¼ geraspte komkommer
1 eetlepel oregano-olijfolie
½ eetlepel citroensap
1 theelepel gedroogde oregano
Vers gemalen zout en peper

Heb je al ervaring met aromatherapie en wil je je nog meer verdiepen hierin en in de aromatische chemie, kijk dan eens naar onze Masterclass opleiding.